Çarşamba, Aralık 03, 2008

Anne sütünden ayırırken ne yaptık!

Sevgili içimden geldiği gibi’ye söz vermiş ama bir türlü yazamamıştım bu konuyu. Oğlum artık anasınıfı çağında olduğu için anne-çocuk-hamilelik yazıları pek yazmıyorum ama bu yazı istisna olacak :)

Dünya sağlık örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini, 6 aydan itibaren ise uygun ek gıdalar başlanarak emzirmenin iki yıl sürdürülmesini öneriyor. Benim eşim çok pimpirikli olduğu için Alper’in uzun süre em.mesi için elinden geleni yaptı. Ne alaka demeyin! Oğlum 7 aylıkken ben işe dönmüştüm ki bu bizim şirkette bir ilk. (Ücretsiz izinlere pek sıcak bakılmıyor ama neyse ki beni hiç üzmediler.) Alper 9 aylık olana kadar öğle tatillerinde eve gidip geldim. Bazen eşim getirdi otoparkta emzirdim :) 1 yaşında falan yeni yeni konuşuyor iş yerime gelince me.me.lerimi gösterip “aç aç” derdi, canım benim. İş yerindekiler anlamaz ne diyor diye sorar bende gülerdim. Alper em.me.yi bende em.zir.meyi çok sevdim.

Ama vakit bir gün gelip çattı. Fazla düşünmedim ve ikinci yaşını kutladığımızın ertesi günü en büyük doğum günü hediyesini ! verdim ve oğlumu anne sütünden emekliye ayırdım



Nasıl mı?

Bizimki çok kolay oldu. Alper’i az çok tanıdınız oldukça duygusal ve merhametli bir çocuk. Bana düşkünlüğü de çok fazla. Ben Cumartesi günü karar vermiş ve hemen uygulamaya geçmiştim. Hafta sonu evde olup ta emzirmemek benim açımdan hiçte kolay olmadı. Gö.ğ.üs.lerime koli bandı yapıştırdım ve Alper’e; “annecim artık bende süt bitti marketten alacağız. Yara oldu bak doktor bant yapıştırdı” dedim. O kadar üzüldü ki bir hafta falan sadece anne acıdı mı diye sordu. Sonrasında sütüm kesildi zaten. Geceleri e.m.ip uyumaya alıştığı içim 1 bardak süt içirip öyle yatırdım. Arada gelip sorduğu zamanda bitti artık annecim süt kalmadı dedim. Gerçekten anlattığım kadar kolay oldu. Geceleri uyanıp huzursuzluk çıkarmadı. Demek ki doğru zamanı seçmişim. Biz anne sütünü bu şekilde, kolayca bıraktık. Bu aşamada olan diğer annelere faydası olur mu bu paylaşımın bilemiyorum.

Alper’i 2 yıl boyunca emzirdiğim için benim içim çok rahat. Hiç keşke demedim bu konuda. İlk günlerde doktor kilo alışı yavaş sanırım sütünüz yetmiyor demiş ve 23 yaşında ilk kez bebek sahibi olmuş bir anneyi teşvik edeceğine ağlatmıştı. Eve geldiğimde biran kendimi çok çaresiz hissettim. 9 ay karnımda taşıdığım çocuğumu besleyemiyorum diye kendimi yedim bitirdim. Ama o doktora inat e.m.zir.mekten vazgeçmedim. Oğlumda yılmadı ve 2 yaşına kadar doyasıya e.m.di.

Bence anne ile bebek arasında kurulan en güzel bağ e.m.zir.me ânı. Bu iletişimi yaşamak gerçekten çok güzel. Anne adaylarına kesinlikle e.m.zir.melerini tavsiye ediyorum. Bebeğiniz inat ederse siz pes etmeyin ve ısrar edin. Bu güzelliği kaçırmayın derim ben.

Bu arada benimde erkek annelerine bir sorum olacak. Sizin oğlunuzda –ben em.zir.me.ye bağlıyorum- hala gidip gelip g.ö.ğü.s kontrolü yapıyor mu? Ben evde üzerimi değiştirirken köşe bucak kaçıyorum. Anne bi el.li.cem diye koşuyor peşimde de :)

Not: Fotoğraf bize ait değildir :)
Not2: Bazı sözcüklerin arasına bilerek nokta koydum ki gereksiz kişiler başka şeyler ararken buraya gelmesin :)

TEKZİP: Arkadaşlar yazılarıma romanın! kahramanı tarafından tekzip geldi. Özellikle bizimle yattığını söylediğim içi bana çokk kızdı.

- Anne; çok kötüsün. Bunu oğluna nasıl yaparsın, nasıl yazarsın. Bunlar aramızda sır dı sır tamam mı, dedi.

Bundan sonra sırları paylaşamayabilirim sizinle :) ikinci bir izne kadar tabi :) Gerçi yukarıdaki yazıyı Alper’e okuduğumda ne diyecek çok merak ediyorum. Yandım ben yandımmmm!!!

17 yorum:

  1. valla alper ne dese haklıdır şimdiii annesi :) sen neden çocugun sırlarını oraya döküyosun ki annesiii? gerçi biz artık yabancı değiliz belki ama :) biz alperi çok seviyoruz lütfen onu çok öptüğümü ilet annesi :)

    YanıtlaSil
  2. ne güzel doya doya emmiş.benim ısrarlarıma rağmen iki oğlumda 1 yaşlarında bıraktılar.uzun süre sütüm de kesilmedi ama kendileri de inatla emmedi.çok keyif veren bir duygudur emzirmek.göğüsünde o minicik yavruyu alıp beslemek başka bir mutluluk benim için...
    sevgilerle...

    YanıtlaSil
  3. ayy nasıl keyifle okudum alevcim, çok cin fikirsin, koli bantı he :) benim mustide 1 sene önce bıraktı, 2.5 yaşında iken, bir arkadaşımın tavsiyesi ile baharatçıda satılan is kokulu ve sürüldüğünde siyah renk veren bir maddeyi sürdüm, bir kere kokusunu ve rengini fark edince me.me. de bir daha istemedi, çok fenayız di mi :) öpüyorum çok alperi de, seni de sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Selamlar
    Bende oğlumu tam 3 yaşına kadar emzirdim tam doğum gününde ayırdım. Ama inanın ben sizin kadar kolay geçirmedim benim açımdan zor oldu yani süt topladığı gögüslerim. Bizimkide bırakırken pek yakamı bırakmadı sürekli peşimde idi :).Ama her zaman iyiki emzirmişim dedim. Doktor' lar sütünüz yetmiyor mama takviseyi yapalım dediler ama bende hiç bir zaman kabul etmedim hep anne sütü ile besledim evladımı.Tam 6 ay olana kadar devam ettik. Kim anne sütü gibi en sağlıklı gıda'yı bebeğinden ayırır ki dimi.
    Sağlıkla kalın...

    YanıtlaSil
  5. Flamecim..bugün yoktum şimdi geldim..ilk seni ziyaret ettim bu yazıyı görünce..çok teşekkür ederim..gerçekten çok güzel anlatmışsın.bunu deneme sırası artık banada geliyor çok iyi oldu bunu öğrendiğim..tekrar teşekkür ederim.ilerde diğer bloğa deneyimlerimi yazarken bu yazıyada link verebilirmiyim? çünkü çok beğendim :)) eğer senin için bir sakıncası yoksa tabii..sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. aile sırları :))
    çocuklar hassastır böyle durumlara
    ama sen ne güzel anlatmışsın
    ben hiç sevmemiştim emzirmeyi
    içim bayılmıştı büyük oğluş 14 ay emdi
    bıraktıracağım diye öldüm :((
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Annelik çok güzel duygu.Emzirmekte ayrı bir boyutu.Hem anne için,hem de çocuk için inanılmaz güzel bir duygu.Bebişlerim emerlerken onları izlemekten büyük haz alırdım bende.Herkes emzirmeli.Hem çocuklarımızın sağlığı için, hemde bu tarifsiz güzel duyguyu bizzat yaşamalrı için.

    YanıtlaSil
  8. aaa Alper biz yabancı mıyız, aşk olsun!! Hepimiz seni seviyoruz, hem sırlarını başkalarına anlatmayız, söz :))
    Hikayeniz çok güzel Alev, kulağımıza küpe olsun :)
    Öptümm..

    YanıtlaSil
  9. A.Gizem; iletirim canım. Sağol :)

    Smilena; kesinlikle öyle. 1 yıl da hiç fena değil takma kafana :)

    Betül; is kokusu haaa, çok zor bir durum ama mecburen işte. bıraksak 10 yaşına kadar emecekler heralde :) Alper geçen gün anne kardeş yaparsan ben gene süt e.me.rim dedi. Hala e.me.cek yani :)))

    Yasmin merhaba, hoşgeldin. Sen bendende sabırlıymışsın. 3 yıl kolay değil. Ben çalıştığım için belkide sütüm azalmışta olabilir o yüzden çok zorlanmadım.

    İçimden geldiği gibi; tabiki verebilirsin. İnşallah bir yardımı olur yazdıklarımın. Sana şimdiden kolay gelsin.

    Maviaanne; 14 ay sevmesende katlanıyorsun işte :) Aile sırları döküldü sorma :)))

    Mehtap; aynı fikirdeyiz canım. Tarifi yok bence de...

    Nazooo; sorma, evde kriz çıktı resmen. Bir surat, bir surat!

    Koli bandı ileride lazım olur belki ha :)))

    YanıtlaSil
  10. bende çocuklarımı 2 yıl emzirdim ikisinide.seni de kutluyorum hem yazından hem anneliğinden..sevgiler sana.

    YanıtlaSil
  11. ben de cok uzun sure anne sutu verebildim bu yuzden de cok içim rahat, biz vicks surerek sogutmuştuk bebeği...dediğin gibi anneyi elleme oluyor erkek çocuklarda :)

    YanıtlaSil
  12. ben de cok uzun sure anne sutu verebildim bu yuzden de cok içim rahat, biz vicks surerek sogutmuştuk bebeği...dediğin gibi anneyi elleme oluyor erkek çocuklarda :)

    YanıtlaSil
  13. Lemanice; çok teşekkür ederim canım. Bendende sevgiler...

    Çocukla Çocuk; Vicks'de olabilirmiş ama ben direk Alper'in merhamenitinden faydalandım :) Hımmm Fulya demek bir ben değilim ta.ciz.e uğrayan :))))

    YanıtlaSil
  14. CANIM İYİ BAYRAMLAR
    SEVGİLER
    ÖPTÜM

    YanıtlaSil
  15. Teşekkürler Mavianne. Sana da mutlu bayramlar canım...

    YanıtlaSil
  16. Canım flame

    Ailenle ve sevdiklerinle geçireceğin sağlık , mutluluk ve huzur dolu bir bayram olmasını diler yanaklarından öperim
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. güzel bir bayram diliyorum
    herşey gönlünce olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...