Perşembe, Ocak 12, 2012

Şeker hamuru ile kurabiye yapımı

Yılbaşı öncesinden kalma, gecikmiş bir yazı daha!
Bu ara "Bir Demet Moda" o kadar çok vaktimi alıyor ki burayı ihmal ediyorum.
Oysa ilk göz ağrım bu blog!
Bir dolu anı, dost biriktirdim sayesinde...
Umarım 2012'de geçen yılın açığını kapatabilirim.



Ortadaki güler yüzlü kişi öğretmenimiz Meltem hanım.
Bizi evinde ağırladı ve gece yarısına kadar bizimle sabırla kurabiye süsledi.
Gerçi biraz malzeme ve hayal gücü bir araya geldikten sonra çok da zor değil ama çoookk zaman alan, uğraştıran bir iş!
Soldaki tombik yanak benim!
Evet yine kilo aldım :)
Sağdaki gülen yüz ise ise benim 15 yıllık dostum, iş arkadaşım, sırdaşım, yani kankam Meltoş!



Bunlar kurabiyelerin fırına girmeden önceki son hali!
Üzerinde fazla çalışmamak, kalıbı hamurun üzerine bastırıp çıkarmak gerekiyor dedi öğretmenimiz.



Biz bu kırabiyeleri yılbaşı öncesi yaptığımız için tema olarak yeni yıl'ı seçtik.
Çam ağacı, kar tanesi, çan, melek ve kalp temalı kurabiyeleri soğuduktan sonra şeker hamuru ile kapladık.
Eğer kurabiyeleri sopalı yapmak istiyorsanız hamuru biraz daha kalın açmak gerekiyormuş.
Aklınızda olsun!



Şeker hamuru hazır olarak satılıyor.
1kg'lık paket 12 TL falandı sanırım.
Hamurdan ufak parçalar koparıp şeker hamuru merdanesi ile açtık ve kalıp yardımıyla şekil verdik.
Melek şekilli kurabiyeyi yine melek figürü ile süslediğimiz için biz kurabiyeyi kestiğimiz kalıbı kullandık.
Şeker hamurunu kurabiyeye yapıştırmak için bir kasede balı sulandırıp fırça yardımıyla şeker hamurunun altına sürdük ve kurabiyenin üzerine yerleştirip kenarlarını sabitledik.
Şeker hamuru kuruduktan sonra hijyenik olsun ve çabuk bayatlamasın diye şeffaf poşetlere geçirip kurdela ila bağladık.



Bunlar bizim acemi işlerimiz.
Bir daha ki sefere çok daha güzel işler yapmaya kararlıyız Meltem ile...
Pasta malzemesi satan yerlerde bir sürü süs bir sürü yardımcı malzeme var.
Eğer evde yapmak isterseniz size bilgi verirler.



Pasta bloglarında çok daha şahanelerini gördüğünüzü biliyorum ama bunlar bizim ilk denemelerimiz lütfen biraz anlayışlı olun :D



Hoşgeldin 2012 temalı çam ağacından bir kurabiye!
Üzerinde yenebilir nokta şeklinde minik şekerler var.
Çiçekleride delgece benzeyen bir aparatla yaptık.



Bunlar "çan" lar...



Bunlar çam ağaçları...



Bunlar da kalpler!



Yeni yıl temalı dikdörtgen servis tabağında sunum...



Bunlarda yılbaşı masamızdaki hali...

Çabuk bayatlamayan bu "aşk" kurabiyesinin tarifine gelince...

Malzemeler:
  • 1.5 bardak un,
  • 1/2 bardak pudra şekeri,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 yumurta,
  • 1 çay kaşığı tarçın,
  • 1 çay kaşığı zencefil,
  • 125 gr oda sıcaklığında margarin
Yapılışı:
  • Kuru malzemelerin hepsini elekten geçirip tüm malzemeyi yoğurun.
  • Hamuru 10 dk dinlendirip mutfak tezgahını hafif unlayarak merdane ile 1 parmaktan biraz daha ince açın.
  • Kurabiye kalıpları ile şekil verdikten sonra 170 derecede 15 - 18 dk pişirin.
  • Bu tarifle yaklaşık 20 - 22 adet kurabiye çıkıyor.
  • Biz iki kişi olduğumuz için iki tarif yaptık.
Soğuduktan sonra da hayal gücünüze göre süsleyin.
Afiyet olsun

54 yorum:

  1. tam da şeker hamurlu tarifler ararken ulaştı postun içinden geçmiş gibi sanki olamaz ama:))) ama bi farkla ben uçak kalıbı kullanıcam...Arda nın 2.yıl pastasını da biz hazırlamayı planlıyoruz Allah yardımcımız olsun:))

    YanıtlaSil
  2. tam da şeker hamurlu tarifler ararken ulaştı postun içinden geçmiş gibi sanki olamaz ama:))) ama bi farkla ben uçak kalıbı kullanıcam...Arda nın 2.yıl pastasını da biz hazırlamayı planlıyoruz Allah yardımcımız olsun:))

    YanıtlaSil
  3. valla ağzım açık kaldı Alevcim.Harikasınız.

    YanıtlaSil
  4. Gündüz68; Aaaaa süper olmuşşşş. Uçak kalıbı da harika bir seçim bence :) Çabuk bayatlamadığı için 1 hafta önce bile yapabilirsin aklında olsun.

    İçimden geldiği gibi; teşekkürlerrrrr...

    YanıtlaSil
  5. Mutlu yıllar canım !!! şahane bir iş çıkarmışsınız....

    YanıtlaSil
  6. Nefis bir görüntü
    Hepsi birbirinden güzeller
    Ellerine emeğine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ne güzel çıkmışsınız alevcim :) daha sık yaz, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. ooo alevcimm :))))

    vallahi harikasın..
    neler yapılmış böyle...

    ne emek dimi !! :))))
    işte heimizin saatleri, beli, eli boynu, ayakları ne hale geliyor :)

    nolcak sonumuz? :=)
    ellerinize sağlık canım..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Smilena; teşekkürler canım :)

    Nilay; beğendin mi gerçekten!
    Çok sevindim, teşekkürlerrr..

    Gizem; acemilik işi ya pek kıymetli o yüzden :)

    Nunu; sorma :)
    Senin kadar becerikli olmak için 40 fırın daha ekmek yeem lazım ama idolümsün haberin olsun :))

    Öperim,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar,
    Ben de bu kurabiyeden denedim yılbaşında ama hamurum böyle açılmadı,çok sert oldu :( elimde tek tek inceltip,kalıp bastım ama çok zamanımı aldı,ama lezzeti yerindeydi,ve hala da hiç bişey olmadı,kavanozlarda :)
    Tekrar deneyeceğim,umarım bu sefer daha başarılı olurum :)
    Sizinkiler de çok güzel görünüyor :)
    Ellerinize sağlık,mutlu yıllar :)

    www.fido-land.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dayanıklılığı 10 günü bulur mu ?

      Sil
    2. Poşetlerseniz 10 gün rahatlıkla dayanır...

      Sil
    3. Arkadaslar seker hamurundan yapılan bu kurabıyeler yenıyor mu?

      Sil
    4. Evet yeniyorrrrrr ❤

      Sil
  11. çok güzel görünüyorlar.Ellerinize sağlık..
    tombikasci.blogspot.com

    YanıtlaSil
  12. öncelikle emeğinize sağlık... kalıpları nereden bulurum birde şekerli hamur denilen şeyi nasıl yapıyorsunuz bunları öğrenebilme sansım war mı efendm

    YanıtlaSil
  13. FidoLand; denedikçe çok daha güzel olacaktır bence. Endişe etmeyin..

    Geç de olsa teşekkürler..

    Tombikaşçı; Teşekkürlerrr..

    Kahve Çekirdeğim; teşekkür ederim. Kalıpları pasta malzemeleri satan bir dükkandan aldım. Şeker hamuru da yine oradan hazır olarak satılıyorlar renk renk var..

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık,hepsi çok güzel olmuş. Ben de yapıyorum bu şeker kurabiyelerden. Yapması ne kadar meşakkatli olsa da eğlenceli yanı da var tabi. Malzemeleri oldukça pahalı ve sınırsız süsleme malzemesi var. AL al bitmiyor inanın. Yeni yapacak olanlara tavsiyem ilk olarak kurabiye kalıpları dışında merdane ve basmalı çiçek şekillendirme aletlerinden alsınlar. İnternette de eminönüyle aynı fiyat. Boşuna gezmeyin dükkan dükkan. Kolay gelsin herkese:) Bana da beklerim bu arada; www.brguzellikyap.blogspot.com

    YanıtlaSil
  15. Burcu; evet epey meşakkatli ve pahalı bir zevk :)
    O nu da alayım bu da olsun derken bütçe epey zorlanıyor :P
    Ame değiyor bence de...

    Sevgiler,
    Alev

    YanıtlaSil
  16. buradaki kurabiyeler çok güzel olmuş elinize sağlık.bende bu şeker hamurlu kurabiyelerden yeni doğacak oğlum için yapmak istiyorum ama kaç gün dayanabilirler yani ne kadar taze kalabilirler birde şeker hamurunu kurabiyenin üzerine yapıştırdıktan sonra ne kadar beklemek gerekiyor şeker hamurunun kuruması için. yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  17. ellerinize sağlık kurabiyeleriniz çok güzel olmuş bende yeni doğacak oğlum için bu kurabiyelerden yapmak istiyorum. yalnız ne kadar taze kalıyor bu şeker hamurlu kurabiyeler? bir de şeker hamurunu kurabiyeye yapıştırdıktan ne kadar sonra kuruyor şeker hamuru? bilgi verirseniz memnun olurum

    YanıtlaSil
  18. Zelisin; teşekkür ederim. En az 1 hafta - 10 gün tazeliğini koruyor. Kurabiyeleri şeker hamuru ile kapladıktan 25-30 dk sonra kuruyor. Farkına varırsınız zaten sabitlenince...

    Kolay gelsin şimdiden.
    Sevgiler,
    Alev

    YanıtlaSil
  19. yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. ben kuruduktan sonra tek tek poşetlere takmayı düşünüyorum. daha sonra buzdolabında mı muhafaza edeyim yoksa oda sıcaklığında da bekleyebilirler mi?

    YanıtlaSil
  20. Zelisin; Buzdolabına gerek yok ama çok sıcak ortamda bekletmeyin. Serin olsun yeter...

    YanıtlaSil
  21. çok teşekkür ederim kurabiyede de sanırım hiç kabartma tozu kullanmıyoruz değil mi

    YanıtlaSil
  22. çok teşekkür ederim ederim kurabiyede de hiç kabartma tozu kullanmıyoruz değil mi

    YanıtlaSil
  23. Zelisin; kabartma tozu yok..

    YanıtlaSil
  24. yardımlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  25. yardımlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  26. merhabalar. bugün bu kurabiyelerden yaptım güzel oldu ancak pişince kurabiyeler biraz küçüldü. siz yaptığınızda da böyle olmuş muydu ama yine de çok güzel oldu hepsi.

    YanıtlaSil
  27. bu arada blogunuzu incelerken farkettim benim de oğlumun adı alper olacak inşallah:) bir de şeker hamurları kurabiye üzerinde kuruyunca iyice sertleşiyor mu ben çok sertleşmeden poşetlere koydum da:)

    YanıtlaSil
  28. merhabalar kurabiyelerden yaptım ben ama yalnız pişerken kurabiyeler biraz küçüldü sizin de kurabiyelerde öyle olmuş muydu?

    YanıtlaSil
  29. Zelisin; çok hafif bir küçülme oluyor. Eğer yaptığın kurabiye kalıbı çok ufaksa belki küçülmüş olabilir ama bende bariz bir ufalma olmadı. Şeker hamuru bir süre sonra iyice sertleşiyor. Poşete dokunduğun zaman yumuşama olmuyorsa sorun yok demektir.

    Oğullarımızın adının Alper olması ise büyük tesadüf o_O

    Sağlıklı bir doğum diliyorum sana.
    Sevgiler,
    Alev

    YanıtlaSil
  30. yardımlarınız ve iyi dilekleriniz için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  31. 1,5 su bardağı un demişsiniz ama bi türlü hamur elimden ayrılmadı ben de ilave un kullandım yaklaşık 2,5-3 su bardağı un oldu :(((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaması gerekir :(
      Malzemelerin hepsini aynı ölçüde mi kullandınız acaba?
      Sonucu da merak ettim.

      Sil
  32. evet hepsini aynı kullandım :( güzel oldu da çekti biraz :D nasıl yerleştircem şeker hamurunu bilemedim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kalıpla kesip kenarlarından bıçakla küçültebilirsin.

      Sil
  33. yine de güzel oldu çayla yedik :D margarini değiştircem :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun.. Kolay kolay da bayatlamıyor..

      Sil
  34. siz hangi markayi kullaniyorsunuz peki ? bende yaptm fakat kurabiyelee cok kuculdu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz küçülüyor ama kalıplarınız mı küçük acaba?
      Ben Sana hamurişi kullanıyorum.

      Sil
  35. Merhaba.. Bende dogum günümde yapmak istiyorum bu kurabiyelerden biraz araştırdım ama çok fazla kurabiye olsun istemiyorum 15 tane en fazla 20 tne olsun istiyorum ama tariflere bakınca hep 2 tepsi falan cikiyo diyo bende bu tarife baktım yapmak istiyorum seker hamuru alicam beyaz bulabildim ama toz gıda boyasiyla renk vericem yarım kilo alsam yeter dimi ? Ve o posetlerden bulamadım oturduğum cevrede kendim posetliycem acaba zor bi ismi seker hamuru falan
    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Kalıbınızın büyüklüğüne göre 15-20 adet rahatlıkla çıkar.
      Beyaz hamuru renklendirirken dikkat etmekte fayda var.
      Yavaş yavaş ve ufak parçalarla denemenizi öneririm.
      Zor bir iş değil. Tek bir modele karar verirsen çok daha rahat edersin.
      Yarım kilo yeter tabi. İncecik açıyorsun zaten.

      Kolay gelsin, Nice yaşlara :)

      Sil
  36. Bide normal evdeki merdanekizi kullansak olur mu ?

    YanıtlaSil
  37. merhaba cnım bişey sorucam. su 2012 yazan kırmızı ağacın kenarlarındaki süsü neyle yaptın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rulo tarzında bir aparat var.
      Pizza bıçaklarına benziyor dönerli.
      Pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.

      Sil
  38. Merhaba

    Ustundeki seker hamuru taslasmamasi icin ne yapmaliyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1-2 hafta içerisinde tüketirseniz taşlaşmaz. Gayet yenilebilir durumda oluyor. Çok bekletmeden tüketirseniz sorun olmaz.

      Sil
  39. Ellerinize saglik çok güzel gorunuyolar . bende yapmak istiyorum seker hamurunu sekil verip kurabiyeye yapistirdiktan sonra nasil kurutmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Çok çabuk kuruyor hiç merak etmeyin.
      Tepside biraz bekletmeniz yeterli..

      Kolay gelsin...

      Sil

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...