Cuma, Eylül 21, 2018

İzmir Mask Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek "mask" müzesi olan İzmir Mask Müzesi 2011 yılında Konak Belediyesi tarafından Alsancak'da tarihi bir bina restore edilerek açılmış.
Biz bu yaz görme fırsatı bulduk.
Müzede; Ritüel Masklar, Tiyatro Maskları, Anadolu Maskları, Ölüm Maskları ve İz Bırakanlar olmak üzere beş farklı kategoride 300’ün üzerinde eser var.
Müzeye giriş ise ücretsiz.



Antik dönemde toplumsal ve geleneksel yarışmalarda, tören, ayin ve festivallerde vücudu süsleyen kostümlerin bir parçası olan maskların kullanan kişilere kendi gücünü ve sırlarını verdiğine inanılıyormuş. Bugün dünyanın birçok yerinde dinsel ayinlerde hala kullanılmaktaymış.





İnsanoğlunun serüvenini anlatan masklar...







Mask nedir?

Mask, Fransızca’daki masqué kelimesinden Türkçe’ye geçmiştir. Mask, en genel anlamıyla boyalı karton, kumaş, deri veya plastikten yapılan ve çeşitli amaçlarda kullanılmak üzere yüze geçirilen bir nevi yapma yüzdür. Ruh bilimi açısından, kişinin oynadığı rol veya hem kendisine hem de çevresine karşı takındığı davranıştır. Yüzü gizlemek, korumak ya da değişik bir kişiliğe bürünmek amacıyla kullanılır. Bilinen en eski mask örnekleri 30 bin yıl önceye dayanmaktadır. Masklar tarih öncesi çağlardan beri tiyatro gösterilerinde, dinsel törenlerde ya da eğlence amacıyla gerçekleştirilen şenliklerde kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...