Pazartesi, Eylül 24, 2018

Latife Hanım Köşkü

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım’ın ömrünün son günlerini geçirdiği ve vefat ettiği yer olan Latife Hanım Köşkü İzmir - Karşıyaka'da yer alıyor. Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Valiliği tarafından restore edilmiş ve ücretsiz olarak halkın ziyaretine açılmış.

Köşkte yapısal özelliklerini koruyan bölümler onarılmış, niteliklerini yitirmiş bölümler yeniden yapılmış. İçinde bulunan eşyalar, bağış ve satın alma yolu ile köşke kazandırılmış. Balmumu heykeller ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmış.



Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım'ın balmumu heykeli...



Zübeyde Hanım’ın odası ve yatağı...



Latife Hanım...



Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk annesi Zübeyde Hanım'ı ziyaret ettiğinde bu odada çalışmış.













Mutfak ve banyo...



Köşkün Hikayesi:

Atatürk’ün annesi  Zübeyde Hanım hastalandıktan sonra doktorlar İzmir’in havasının iyi geleceğini söylemiş ve bunun üzerine Atatürk, yaveri Salih Bozok’u uygun bir ev araması için İzmir’e göndermiş. Ve bu evin Rumlar’dan kalan bir ev olmamasını istemiş.

Latife Hanım, Salih Bozok’u arayarak Karşıyada’daki evlerinin Zübeyde Hanım için uygun olduğunu söylemiş. Zübeyde Hanım son günlerini huzur içinde bu köşkte geçirmiş.

Adres: Latife Hanım Caddesi No: 32 Karşıyaka/İzmir

2 yorum:

  1. Müzeleri ve kütüphaneleri gezen, keşfeden ve kıymet bilen tüm insanlar benim için çok değerli. Stockholm kişi başına en fazla müze düşen şehir, keşfe ülkemizde İskandinav Ülkeleri ile yarışacak algıya, bütünsel çaba için emek harcasa.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...