Pazartesi, Temmuz 07, 2014

Kumaş türüne göre ütüleme yöntemleri

Ev işleri arasında en sevilmeyen ve zaman alan işlerden biridir ütü yapmak. Ayrıca öyle kolay bir iş de değildir. Giysileri ütülerken yanma veya parlama gibi sorunlarla karşılaşmamak için kumaş türüne göre ütü yapmak gerekir. Bakalım, hangi kumaş, nasıl ütüleniyor?



Fitilli kadife ve kadife: Öncelikle ütü masasına kalın bir örtü serin. Ardından giysiyi ters çevirerek ütüleyin. Ütülemekte zorlandığınız bölgelerde dikey şekilde buhar kullanın.

Pamuk: Kumaşı düz yüzünden buharlı ya da kuru bir şekilde ütüleyin. Koyu veya yoğun renkli kıyafetlerde parlamayı engellemek için kumaşı tersine çevirerek işlem yapın.

Süsleme ve dantel: Dantel giysinizi havlu bir kumaşın üzerinde ütüleyin. Bastırmadan, nazikçe buhar uygulayın.

Havlu ve tüylü kumaşlar: Bu tip kumaşları destekli bir yüzeye koyun ve buharlı ütü ile nazikçe ütüleyin.

Yünlü: Örgülerin kıvrımlarında ve örneklerinde, ütüyü doku boyunca hareket ettirerek dokuları germemek önemlidir. Bunun yerine ütüyü kaldırıp bastırmalısınız.

Metalik: Metalik kumaşa sahip giysilerinizi ısıyla temas ettirmemeye özen gösterin. Ütünüzün soğuk modunda hafifçe bastırarak ütüleyin ve ince bir ütü bezi tercih edin.

Polyester: Polyester kumaşının dokusu doğal değildir ve biraz hassas bir yapıya sahiptir. Bu tip kumaşlarda, giysinizin etiketinde bulunan ütüleme talimatına göre ısı ayarını belirleyin.

İpekliler: İpekli kumaşa sahip tüm kıyafetler tersten ütülenmelidir. İşlenmiş ipekleri hafif nemliyken ütülemek gerekir. Leke oluşmasını önlemek için sprey sıkmamaya özen gösterin. Ham ipekten giysilerinizi ise kuruyken ütüleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...