Çarşamba, Haziran 10, 2020

Tiriliçe

Eşimin çok sevdiği bir tatlı Tiriliçe ama ben ilk kez denedim o yüzden tipi biraz olmadı :)

Malzemeler 

Pandispanya: 4 yumurta, 1 su bardağı toz şeker 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 1 su bardağı  + 1 tepeleme yemek kaşığı un. 


Karamel için: 1 su bardağı şeker, 1 yemek kaşığı tereyağı, 250 ml krema.

Sütlü şerbeti için: 4,5 su bardağı süt, 1 paket krema, 3 yemek kaşığı şeker.

Krem Şanti: 1 su bardağından 1 parmak eksik çok soğuk süt, 1 paket krem şanti.


Yapılışı: Pandispanya için yumurta ve toz şekeri 6-7 dk iyice beyazlaşana kadar çırp. Un, kabartma tozu ve vanilyayı elekten geçirip ilave et. Spatula ile yumurtaları söndürmeden yedir. Kare borcama karışımı dök ve tezgahın üzerini vurup havasını çıkar. Üzeri pembeleşene kadar 180 derecede pişir.

Karamel için çelik bir tavada 1 su bardağı şekeri yakmadan kısık ateşte karıştırarak erit. Şeker eriyince tereyağı ekleyip karıştır. Ardından ısıtılmış kremayı ilave edip eriyene kadar karıştır. Soğumasını bekle. Çok kalınlaşmaması için oda sıcaklığında soğut.

Sütlü şerbetin yapılışı; Soğuk süt, krema ve şekeri tüm malzemeler birbirine karışıp şeker eriyene kadar güzelce karıştır. Pişip oda sıcaklığına gelen pandispanyanın üzerini kürdan yardımıyla delip soğuk sütlü şerbeti azar azar kepçe yardımıyla dök.

Krem Şanti: Süt ile toz krem şantiyi hazırla. Sütün çok soğuk olmasına dikkat et. Buzlukta hazırlamadan önce 5-6 dk tutabilirsin. Üzerini süslemek için krem şantiden 1,5 yemek kaşığı ayırıp azıcık soğuk suyla çırpıp akışkan bir kıvama getirip krema şırıngasına ayır.

Islak kekin üzerine dikkatlice krem şantiyi keki ezmeden spatula yardımıyla dikkatlice yay. Karamel sos bu aşamada soğumadıysa keki dolaba kaldırıp bekleyin, sıcak dökerseniz krem şanti eriyor. Karamel sos soğurken kalınlaştıysa sıvı olması için süt veya krema ile sosu açabilirsin. Benim sos ilk denemede yoğun olduğu için üzerine şekil vermede zorlandım.

Ayırıp krema torbasına aldığımız krem şantiyi yatay olarak 2 parmak aralıkla tepsiye çizgiler halinde çekip kürdan yardımıyla yukarıdan aşağıya çizikler yap. Buzdolabında soğuttuktan sonra dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun...

Not: Dilerseniz hazır karamel sosları da tercih edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...