Çarşamba, Eylül 26, 2018

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat Kanseri 

Prostat kanseri, belirtisi beklenmeden her 40 yaşının üstündeki erkeğin belli aralıklarla tarama yaptırması gereken bir kanser türüdür. Çünkü prostat kanseri, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Bu konuda Acıbadem Hastaneleri hizmet veriyor, PSA ve rektal muayene yöntemleri ile erken tanı şansını artırıyor.
 

Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri ile ilgili olarak söylenebilecek en genel tanım, erkek üreme organları içinde büyük öneme sahip prostatta görülen ceviz büyüklüğünde bir bezedir. Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden birisidir.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanserinin erken evrelerinde genellikle bir belirti görülmemektedir. Kimi hastalar, idrar yapmada zorluk yaşama, kesik kesik işeme, geceleri birden fazla kez tuvalete kalkma, idrarda veya spermde kan görme gibi şikâyetlere sahip olabiliyor. Ancak bu belirtiler idrar yolu enfeksiyonu veya iyi huylu prostat büyümesinden de kaynaklanabiliyor. Ayrıca hastalığı ilerlemiş kimi hastalarda bel ve sırt ağrısı şeklinde de belirti gösterebiliyor. Prostat kanseri ile ilgili bir şüpheniz varsa bir hekime görünmeniz erken tanı şansını yaratacaktır.

Prostat Kanserinden Korunma Yöntemleri
Genel olarak bilinen kimi korunma yöntemleri şunlardır;
        Oturarak tuvaletini yapmak,
        Rutin olarak sağlık kontrolü yaptırmak,
        Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmak,
        Sağlıklı beslenmek.

Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri
Bir hasta için birden fazla yol alternatifi olabileceği gibi, kimi hastalardan aynı anda birkaç tedavi yöntemi de uygulanabiliyor. Bu noktada hastanın yaşı, hastalığın evresi, hastalığın patolojik derecesi ve hastanın tercihi gibi sebepler tedavi yöntemini belirleyen öğeler olarak karşımıza çıkıyor. Uygulanan kimi tedavi yöntemleri ise şunlardır;

        Cerrahi yöntemler
        Aktif izlem
        Işın tedavisi (radyoterapi)
        İla. tedavisi (kemoterapi)
        Hormon tedavisi

Prostat Kanseri Tanı Yöntemleri
Erken tanı konması prostat kanseri hastalığında oldukça büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre, erken tanı konulan prostat kanseri hastalarında %85 oranında iyileşme görülüyor. Genellikle 65 yaş üstündeki erkeklerde görünen bir hastalık olsa da 40 yaşın üstündeki her erkeğin tarama yaptırması öneriliyor. Tarama konusunda kullanılan tekniklerden bazıları ise şunlardır;
        PSA - Prostat Spesifik Antijen (PSA): Prostat bezindeki hücreler tarafından üretilen bir proteinin kandaki değerini ölçen bir yöntemdir. Eğer PSA belirlenen eşiğin üstünde bir değer olarak çıkıyorsa, kanser riski bulunduğu anlamına geliyor. Ancak her zaman tek sebep kanser olmayabiliyor. Bu noktada muayene ile sebep bulunuyor.

        PRİ - Parmakla Rektal İnceleme (PRİ): Hekimin eldiven takarak rektumu elle muayene etmesi şeklinde olan bir yöntemdir. Hekim elle prostatın büyüklüğünü, şeklini, yüzey düzgünlüğünü kontrol ediyor. PSA ile tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.

        Transrektal Ultrason ve Biyopsi: Transrektal ultrason yöntemi, makat yolu ile yapılan bir prostat incelemesidir. Fakat rutin incelemede genellikle PRİ tercih edildiği için bu yöntem sık kullanılmıyor.  Bunun yerine makat yolu ile yapılan bir prostat biyopsisi daha çok kullanılıyor. Bu yöntem lokal anestezi uygulanarak ayakta yapılan bir işlemi gerektiriyor.

Acıbadem Hastaneleri erken tanı konusunda tarama yöntemleri ile dikkat çekiyor. Bu hastanelerde PSA, PRİ ve transrektal ultrason gibi yöntemler ile erken tanı konma olasılığını artıracak uygulamalar yaptırması orta yaşa gelmiş her erkeğe tavsiye ediliyor. Prostat kanseri ile ilgili tedavi yöntemleri de Acıbadem Hastaneleri’nde gelişmiş teknikler ile hastalara sunuluyor.

1 yorum:

  1. Selam, yazını çok iyi!
    Bloğunu çok beğendim :)
    Bana da beklerim https://benirva.blogspot.com/2018/09/alsancakta-gidilesi-mekanlar-cup-cake.html

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...