Pazartesi, Ekim 15, 2018

İzmir Atatürk Müzesi

İzmir Atatürk Müzesi, 1870'lerde ev olarak yapılmış ve 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtuluşundan sonra hazinenin mülkiyetine geçmiş.
İzmir'e giren Türk ordusu burasını önce karargah olarak kullanmış daha sonra 17 Şubat 1923'de İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk şahsi çalışmalarını burada yürütmüş. 13 Ekim 1926'da bina İzmir Belediyesi tarafından satın alınmış ve bazı yeni eşyalar da konularak Atatürk'e hediye edilmiş.

Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir'e her geldiğinde bu evde kalmış. 10 Kasım 1938'de Atatürk'ün vefatı üzerine, ev kız kardeşi Makbule Baysan'a veraset yoluyla intikal etmiş. 25 Eylül 1940'ta İzmir Belediyesi binayı müze yapmak üzere istimlak etmiş ve 11 Eylül 1941 tarihinde halka açılmış. Bina, Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelmiş neoklasik tarzda bir yapı. Bodrum, zemin, 1. kat ve çatı katından oluşan müzede Atatürk’ün kullandığı eşyaları ve kıyafetlerini  görmek mümkün.



İzmir, 1. Kordon (Atatürk Caddesi) üzerindeki binanın dıştan görünüşü...

















Bina, Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelen Neoklasik bir tarza sahip. Bodrum, zemin, 1. kat ve çatı katından oluşan bina 852 m2.
Ön cephede 1. katta cumbası var. Zemin kat tabanı büyük boy mermer plakalarla döşeli. 1. katta Atatürk'ün kullanım odaları; Toplantı Salonu, Çalışma Odası, Yatak Odası, Misafir Odası, Berber Odası, Yaver Odası, Bekleme-Kabul Odası, Kütüphane, Yemek Odası ve Banyo bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...