Pazar, Aralık 09, 2018

Mayalı yumuşacık açma poğaça tarifi

Fırından yeni çıkmış, sıcacık bir açmanın, poğaçanın tadını sevmeyen yoktur sanırım!
Hele hafta sonu kahvaltılarına, 5 çayının yanına nasıl da yakışır...



Malzemeler: 1 paket yaş maya, 2.5 yemek kaşığı şeker, 3 su bardağı ılık süt, 2 yumurta (birinin sarısı üzerine) 1 su bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı tuz, 10 su bardağı un, hamuru açmak için tereyağı ve üzeri için yumurta sarısı + susam + sulandırılmış pekmez


Hazırlanışı: Yoğurma kabına yaş maya, şeker ve ılık sütü alıp karıştıralım. Yumurta, sıvı yağ ve tuzu ilave edip karıştıralım. Azar azar unu ekleyerek hafif ele yapışan kıvamlı hamur elde edince üzerini streç filmle kapatıp en az 1 saat mayalanmaya bırakalım.

Hamur mayalandıktan sonra ister tamamını açma veya poğaça yapın veya bizim gibi ikisini birden deneyin 😆

Yapılışı: Mayalanan hamurdan aynı büyüklükte bezeler yapıp 10-15 dk daha üzerini örterek bekleyin. Daha sonra ister klasik poğaça şekli verin isterseniz açma yapın. Açmalar için hamuru iki şerit şeklinde uzatıp birbirine kıvırarak/burarak birleştirmek gerekiyor. Hamurlara şekil verirken tereyağ ile açarsanız tel tel yumuşacık bir hamur elde ediyorsunuz. Şekil verdikten sonra açmaları önce su ile seyrelttiğiniz pekmeze ardından da susama bulayın. 200 derece fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...