Cuma, Nisan 30, 2021

Pancar Kvas nedir, faydaları nelerdir?

Pancar Kvas nedir?

Kvass veya Türkçe’ye uyarlanmış haliyle “kvas” maya anlamına gelmektedir. Pancarın suyunun doğal fermantasyon kullanılarak çıkarılmasıyla yapılan probiyotik olarak çok zengin bir içecektir.

Pancar Kvas'ın faydaları nelerdir?

Pancar kvas iyi bir probiyotik gıdadır. Bağırsak florasının dengelenmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Laktoz intöleransı semptomlarını azaltır ve alerjenlere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca safra kesesini temizler ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Önemli miktarda C vitamini içerir. Ayrıca kemikler, karaciğer, böbrek ve pankreas için gerekli olan manganez açısından da çok zengindir. Bağırsak floramızdaki faydalı bakterilerin çoğalmasına destek olur. Bağışıklık hücrelerinin %80'i bağırsaklarda olduğu için de probiyotikten zengin kvas ürünlerini tüketerek daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamıza yardımcı olur.

Mükemmel bir "kan toniğidir"

Kan temizleyici özellikler sergilediği ve damar açıcı yeteneği de bilinen kvas mükemmel bir kan toniğidir. Pancar, pigmentlerinde bulunan ve ellerinizin lekelenmesine neden olan betalains denilen bitkisel besinler kanı alkalize ederek, pancar kvasın mükemmel bir kan tonu haline getiren kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. 


Yapılışı: Pancarları iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Küp küp doğrayın. 1 kiloluk kavanoz için 4-5 adet yeterli oluyor. Yarısına kadar doğranmış pancar araya 1 diş sarımsak, taze zencefil-zerdeçal dilimi, acı biber, tane karabiber, yeniden pancar üzerine yine sarımsak ve diğer malzemeleri kavanoz dolana kadar ekliyoruz. Kavanoz dolduktan sonra üzerine 1 bardak suyun içerisinde 1 tatlı kaşığı iyotsuz kaya tuzunu eritip ilave ediyoruz. Maya olarak 1 fincan peynir altı suyu, kefir altı suyu, yoğurt suyu, fermente ev yapımı turşu suyu veya önceden yapılmış pancar kvass suyunu ekleyip karanlık bir yerde en az 5 gün bekletin. Her gün kapağı açıp gaz çıkışını sağlamak çok önemli! 

Not: Tüm pancarın suyun altında kalıp küf yapmaması çok önemli. Ben kavanozun en üstüne minik reçel kasesi koyup kapağı öyle kapadım. bu sayede pancar taneleri suyun içerisinde kalmış oldu.
5 gün sonunda pancar kvası süzüp 1 kahve fincanı kadar ister aç karnına ister ara öğünlerde içiyoruz. Buzdolabında saklamak koşuluyla 3 gün içerisinde tüketmek gerekiyor. Pancar tanelerini de salatalarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...