Pazartesi, Mayıs 24, 2021

Yerebatan Sarnıcı

Pandemi nedeniyle en çok özgürce sevdiklerimize sarılmayı, dostlarımızla sohbet etmeyi, rahatça seyahat etmeyi özledik. Arşiv fotoğraflarında dolaşırken pandemi öncesi yaptığımız müze seyahatlerinin içinde kayboldum. 1-2 yazı yazıp o günleri yâd etmek istedim!

İlk durak İstanbul'daki en büyük kapalı sarnıç olan Yerebatan Sarnıcı. 
Ayasofya binasının güney batısındaki küçük binadan girilen bu sarnıç sütun ormanı görünümünde mekanın tavanı tuğla örülü, çapraz tonozludur. Suyun içinden yükselen pek çok mermer sütun nedeniyle halk arasında Yerebatan Sarayı olarak isimlendirilmektedir. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı, müze olmanın yanında ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.

Civardaki saraylara su sağlamak için Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından 527-565 yılları arasında yapılmış sarnıç sıralı 336 sütundan oluşuyor. 1984 yılında geçirdiği büyük tamirat sırasında zemin temizliği yapılmış, 1 metreden fazla çamur temizlenmiş, orijinal tuğla taban ve 2 sütun altında meduza kafası mermer bloklar bu sayede ortaya çıkarılmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...