Cuma, Eylül 11, 2020

Yumuşacık Mayalı Poğaça

Ben mayalı poğaça yapmaya hep korkmuşumdur.
1-2 kere denedim yıllar önce ama istediğim gibi olmayınca bir daha da yapma gereği duymamıştım!
Sonra karşıma Nefis Yemek Tarifleri'nin bu yumuşacık, kolay bayatlamayan, puf puf poğaça tarifi çıktı ve bir şans daha verdim :)
İyi ki de vermişim...

Oldukça pratik, yoğurma ve pişme süresi 2-2,5 saatte hazırlanan nefis bir poğaça oldu.
Benim gibi "mayalı" tariflerden korkanlar mutlaka denesin...

Malzemeler: 2 yumurta akı (sarıları üzeri için ayıralım), 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı ılık su, 1 paket kuru maya, 4 yemek kaşığı şeker 5,5-6 su bardağı un, 1 yemek kaşığı tuz.

Arası için; Rendelenmiş beyaz peynir, zeytin, sosis-kaşar, sucuk veya sade de yapabilirsiniz.

Üzeri için; Yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve kavrulmuş susam ya da çörek otu.

 

Yapılışı: Yoğurma kabına yumurta aklarını alıp üzerine süt, sıvı yağ, ılık su, kuru maya ve şekeri ekleyip karıştıralım. Ardından yavaş yavaş unumuzu ilave edelim. 5,5 su bardağından sonra unu kontrollü bir şekilde ekleyin. Tuzu da ilave edip karıştırmaya devam edelim. Hamuru tezgaha aktararak elimizle yoğurmaya başlayalım. Hamuru iyice yoğurmak bu aşamada çok önemli. Hazır olan hamurumuzu yoğurma kabımıza tekrar alalım, üzerini streç filmle kapattıktan sonra örtü ile tekrar saralım. Ve yaklaşık 90 dk kapalı konumdaki fırında mayalanmaya bırakalım. (Eğer vaktiniz kısıtlıysa daha önceden 50°C de çalıştırdığınız fırınınızı kapatarak onun sıcaklığında da mayalanmaya bırakabilirsiniz.

Hamur mayalandıktan sonra hafif un serpilmiş tezgahta havasını alacak kadar 2-3 defa içe katlayarak yoğuralım. Daha sonra hamuru 20 eşit parçaya bölüp beze haline getirelim. Bezelerden bir tane alarak elimizle hafifçe genişletelim ve iç harcımızdan yerleştirip ister yuvarlak ister D şeklinde dilediğimiz şekli verelim. Pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye alıp tepsi mayası için ya üzerini örtü ile örterek 45 dakika bekletebilirsiniz. Ya da 50°C de çalıştırıp ısıtığınız fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar mayalanmaya bırakabilirsiniz. Ben fırında mayalandırdım.

Daha önceden ayırdığımız yumurta sarılarına 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve susam ekleyip mayası gelen poğaçaların üzerine dikkatlice sürelim.

Alt-üst ayarda çalıştırdığımız 185°C fırında yaklaşık 20 dakika kadar poğaçalarımızı pişirelim.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...