Pazartesi, Kasım 16, 2020

Hazır yufkadan çıtır büzme baklava

Sütlü gibi görünen ama aslında şerbetli olmasına rağmen tadı epey hafif olan bir tatlı bu.
İzmit'te öğle yemekleri için yakın arkadaşım Meltem ile gittiğimiz meşhur Çınar Lokantası'nın menüsünde sürekli var bu tatlı.
Arkadaşım Selin'in annesinin elinden yiyince tarifi isteyip hemen denedim.
Bizim bayram tatlımız oldu artık bu :)



Malzemeler: Baklavalık yufka (400 gr), 1.5 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi, 200 gr tereyağı. 

Şerbet için: 3 su bardağı su, 2.5 su bardağı şeker, 1 paket vanilya.


Yapılışı: Bir tencereye 2,5 su bardağı şeker ve 3 su bardağı su koyalım. Kaynadıktan sonra 1 pk vanilya ekleyelim. Toplamda 15 dk kaynatalım. 

Şerbetimiz dinlenirken yufkamızı hazırlayalım. Baklava yufkası hemen kuruyabileceğinden hepsini poşetten çıkarmak yerine o an kullanacağımız kadarını çıkarıp geri kalanını nemli bir mutfak bezinin altında bekletelim. Yufkayı tek kat serelim ve üzerine 2-3 kaşık eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla sürüp bir kat daha yufka serelim. Üzerine yine tereyağ serpiştirip dövülmüş ceviz serpelim. İnce bir oklava ile yufkayı saralım ve borcamın ölçüsüne göre büzüştürelim. Büzüştürdüğümüz yufkaları tepsiye bitişik olacak şekilde dizelim. (13-14 ad yeterli geliyor dikdörtgen borcama) Bir yufkadan üç-dört dilim çıkacak şekilde yufkalarımızı keselim ve önceden ısıtılmış 180°C fansız fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra en az 10 dk bekleyip soğuk şerbeti dökelim.



Üzerine fındık, ceviz, fıstık ile yanında kaymak veya dondurma ile servis edebileceğiniz çok lezzetli bir şerbetli tatlı bu. Birkaç saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...