Cuma, Nisan 09, 2021

Sade Yağ yapımı "Ghee"

Ghee, eski Hindistan kökenli oldukça sağlıklı bir yağıdır. Hint, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya mutfağında yaygın olarak kullanılır. Ghee yağı sağlıklı beslenme ile ilgilenenlerin mutfağında da oldukça popüler. Tereyağın daha sade hali olarak adlandırılan "ghee", diğer adıyla "sade yağ" en kısa tanımıyla arıtılmış tereyağıdır. Anadolu ve Kafkaslarda 'sade yağ' olarak bilinen ghee, inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen yağın en doğal ve katkısız halidir.

Yemeklerde Ghee (Sade Yağ) mı yoksa Tereyağı mı kullanmak daha iyi?

İki yağ da yemek pişirmek için kullanılabilir ancak ghee'nin en önemi özelliği yüksek sıcaklıkta ve uzun sürede bile yanmadığı için uzun pişen yemekler ve kızartmalar için daha uygundur. Tereyağını kızgın bir tavaya koyarsanız ya da uzun süre ocakta bekletirseniz yanar, rengi siyaha döner. Bu durum ghee yağında asla meydana gelmez. Kısaca ghee kızartma, soteleme gibi yüksek ısı gerektiren yemeklerde daha rahat kullanılabilir. 

Ghee (Sade Yağ) diğer yağlardan ayıran özellikler nelerdir?

-Kolay bozulmaz.

-Yüksek yanma ısısına sahiptir.

-Yağ yakımını kolaylaştırır dolayısıyla kilo kaybına katkı sağlar.

-Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

-Bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak sağlığını korur.

-Antikanserolojen etkisi mevcuttur, kansere karşı korur. 

Ghee ve tereyağı ikisi de doymuş yağlardır. İkisi de diğerinden daha fazla veya daha az sağlıklı değildir fakat laktoz intoleransı olanlar ghee yağındaki laktoz seviyeleri sıfır olduğundan, rahatlıkla bu yağı tüketebilir.

Ghee (Sade Yağ) nasıl yapılı?

Tuzsuz tereyağını bir tencereye alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak eritin. Yaklaşık 30 dakika çok kısık ateşte yanmadan pişirin. Yağın üzerinde oluşan köpükleri delikli bir kepçe yardımı ile sürekli toplayın.  Bu köpükler damarları tıkayan tereyağının en sağlıksız kısmı. Kısık ateşte bu işlemi tenceredeki yağ şeffaf bir görüntüye sahip olana kadar yaklaşık 1 saat üzerinde beyaz köpükler oluşmayana kadar sürdürün. Daha sonra yağın altında kalan tortuları süzerek kapaklı bir kaba/kavanoza aktarın.

İşte artık elinizde şeffaf, altın renginde, laktozsuz, proteinsiz sağlıklı Ghee yağı var. Bu yağı buzdolabında 1-2 yıl saklayabilirsiniz... 

Ben 1 kg tereyağından yaptığımda yaklaşık 900 gr saf yağ elde ettim. Bu bana epey bir zaman gidiyor.

Deneyenlere afiyet olsun :)

1 yorum:

  1. ellerinize sağlık. çok güzel bir tarif olmuş. çok sağlıklı bir yağ. içindeki kazain ve su kalıntısı atıldığı için kolay kolay bozulmaz. özellikle baklavalarda bu yağ kullanılır. içerinğide su olmadığı için baklava bekleyince yumuşamaz.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için TEŞEKKÜRLER...